Monday, April 25, 2011

Ethiopian bread / Etiopialainen vuokaleipä


Ethiopian bread (ambasha) / VUOKALEIPÄ  አምባሻ

Ambashan tulee olla n. 2 cm paksu leipä. Ohjeen mukaiseen taikinaan ei tullut tarpeeksi jauhoja, joten taikinaa oli vaikea paistaa pellillä. Alimpana toisesta lähteestä parempi ohje jonka mukaan ambashan tulisi onnistua paremmin. Tarkoituksena siis tehdä pizza-pohjan tyylinen lätty, joka koristellaan haarukalla.

450 g jauhoja (flour)
2,5 dl öljyä (oil)
1 tl juustokuminaa (cumin)
1 pkt kuivahiivaa (yeast)
5 dl vettä (water)
suolaa (salt)

1. Liuota hiiva veteen. 
2. Lisää jauhot, öljy, kumina ja suola. 
3. Alusta taikina hyvin. Peitä ja anna nousta 2 tuntia.
4. Alusta taikina uudelleen. Peitä ja anna nousta 1 tunti.


5. Voitele vuoka öljyllä. Kaada taikina vuokaan.
6. Koristele leipän pinta käyttämällä haarukkaa. (Taikina on liian vetelä koristeluun!! Täytyisi lisätä jauhoja!)


7. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.
8. Tarjoile kylmänä tai lämpimänä voin kera. 


Dissolve yeast in water. Add flour, oil, salt and cumin. Knead well and cover for 2 hours. Knead again and cover for 1 hour. Spread in baking pan and decorate using forks. Put oven in 175 Celsius and bake 40 minutes. Serve hot or cold.


Ambasha is supposed to be thin bread which mine was NOT. The dough was too sticky and it didnt have enough flour. Here's another, better instruction:


Vaihtoehtoinen (PAREMPI) ohje:
50 g hiivaa (yeast)
6 dl vettä (water)
1 dl öljyä (oil)
1 tl suolaa (salt)
1 tl kuminaa tai kardemummaa (cumin or cardamom)
14 dl vehnäjauhoja (flour)


1. Liuota hiiva vedessä. Lisää öljy. Lisää mausteet, suola ja suurin osa jauhoista. Alusta ja anna nousta n. 45 min.
2. Vaivaa pöydällä ja taputtele pyöreäksi kakuksi, joka on noin 2 cm paksu. Koristele. Anna nousta 30 min.
3. Paista pellillä 175 asteessa 45-60 min. 

No comments:

Post a Comment