Friday, October 7, 2011

Injera ohje / Step by step instructions: how to make injera

Riisijauhoista tehty injera (injera with rice flour)


Injeran paistaminen


Injeran paistaminen tapahtuu kolmessa vaiheessa, joiden välillä tulee olla 8-12 tuntia. Tee vaihe 1 edellisenä iltana, vaihe 2 aamulla ja vaihe 3 iltapäivällä. Näin saat injeran onnistumaan hyvin.


Vaihe 1 (edeltävä ilta): 
Tarvitset injera-juuren. Jos juuren pintaan on kertynyt vettä, kaada enimmät pois.


Ota juuresta 2 kuppia ( 1 kuppi = 2,5 dl ) erilleen. Loput voit heittää pois. Sekoita 2 kuppia teff- tai riisijauhoja. Alusta taikinaa voimakkaasti n.10 minuuttia (jos teet taikinan teff-jauhoista). Riisijauhoista tehtyä taikinaa ei tarvitse alustaa kauaa. Lisää kädenlämpöistä vettä pikkuhiljaa, kunnes taikina on juoksevaa, kuin lettutaikina. Taikina on sopivaa, kun käytät sormea taikinassa ja siihen jää vain ohut kerros taikinaa. 
Peitä taikina kannella ja anna seistä pöydällä 8-12 tuntia.


Vaihe 2 (aamulla): 
Tarvitset tehosekoitinta. Sekoita injerataikina tehosekoittimessa, kunnes se on täysin sileää. Ota 2 kuppia erilleen ja pane jääkaappiin. Tämä toimii juurena seuraavaan kertaan, kunhan muistat ruokkia sitä.


Kaada injera taikina isoon astiaan.


Seuraavaksi ota 3 kuppia vehnäjauhoja ja sekoita ne kädenlämpöiseen veteen. Lisää vettä vähitellen, kunnes taikina on juoksevaa ja ohutta. Parhaan tuloksen saat kun korvaat 1 kupin vehnäjauhoja teff-jauhoilla (myydään esim. Stockmannilla). Eli 1 kuppi teff-jauhoja ja 2 kuppia vehnäjauhoja. Näin valmiista injerasta tulee hieman tummempi, eikä se tartu syödessä sormiin, kuten pelkästä riisi- ja vehnäjauhoista tehty injera.


Sekoita vehnäjauhotaikina tehosekoittimessa ja lisää injerataikinan joukkoon. Sekoita taikinat tasaiseksi.
Anna seistä pöydällä kannen alla iltapäivään. Pane taikina jääkaappiin 45 min - 1 h ennen paistamista.


Vaihe 3 (iltapäivä):
Lämmitä laakea paistinpannu kuumaksi. Paistamiseen ei käytetä öljyä tai voita, vaan taikina kaadetaan paljaaltaan pannulle.


Sekoita taikina ennen paistamista. On helpompaa paistaa injerat, jos kaadat taikinan esim. kannuun. Injeran tulee olla ohut, joten kaada n. ½ kuppia taikinaa kerrallaan pannulle. Levitä taikina tasaisesti pyöräyttämällä pannua ympäri. 
Anna injeran paistua n. 1-2 minuuttia. Injeran pinnalle tulee muodostua kuplia. 
Kun injera on paistunut, sen reunat nousevat ylöspäin. 
Irroita injera pannusta lastalla ja nosta se varovasti leivinpaperin päälle jäähtymään. Anna injerojen jäähtyä leivinpaperilla hetki ennen kuin pinoat ne päällekkäin. Näin ne eivät tartu kiinni toisiinsa.


Taustalla injerat jäähtymässä leivinpaperin päällä.


Taikinasta tulee yhteensä n. 17 tavallisen paistinpannun kokoista injeraa.


Riisi- ja teff-jauhoista tehty injera (injera with rice and teff flour)
No comments:

Post a Comment