Sunday, December 25, 2011

Itse tehdyt vaahtokarkit / Home made marshmallow


VAAHTOKARKIT

20 g (n. 3rkl) liivatejauhetta
1 dl vettä
5 dl sokeria
1,5 dl vaaleaa siirappia
1 vaniljatanko
4 rkl vettä
2 rkl tomusokeria

1. Mittaa liivatejauhe kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä. Sekoita ja jätä sivuun noin 10 minuutiksi. 
2. Siivilöi osa tomusokerista laidalliseen vuokaan. Jätä vuoka ja loppu tomusokeri sivuun.
3. Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, vesi ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta välillä sekoittaen kunnes sen lämpötila on 117 astetta. Käytä apunasi lämpömittaria.  Nosta kattila sivuun ja poista vaniljatanko.
4. Lisää kuuma sokeriseos turvonneen liivatteen sekaan ensin hitaasti sähkövatkaimella sekoittaen. Kun liivate on liuennut seokseen, vatkaa voimakkaasti, kunnes seos on noin kolminkertaistunut ja on kiiltävän sitkeää massaa. Aikaa tähän kuluu vatkaimen tehokkuudesta riippuen 5-10 minuuttia.
5. Kaada vaahtokarkkitaikina tomusokeriseoksen päälle vuokaan ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Jätä huoneenlämpöön hyytymään noin 4 tunniksi.
6. Leikkaa vaahtokarkit sopivan kokoisiksi paloiksi ja irroita vuoasta. Kierittele palat tomusokerissa.

- Vaniljatangon voi halutessaan korvata esim. appelsiinin tai sitruunan kuorella.
- Vaahtokarkkeja voi myös halutessaan värjätä lisäämällä sokeriseokseen muutaman tipan elintarvikeväriä. Kuvassa olevat vaahtokarkit on värjätty punaisella värillä.
- Voit kieritellä vaahtokarkkipalat tavallisen tomusokerin sijaan myös mansikkatomusokerissa.
- Vaahtokarkkipaloja voit myös kastaa sulatetussa suklaassa ja ripotella päälle suolapähkinöitä ja kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja.

No comments:

Post a Comment