Sunday, September 25, 2011

Injera juuri / Injera starter


INJERA JUURI / INJERA STARTER

Päivä 1:
Sekoita 4 kuppia (1 kuppi = 2,5dl) kädenlämpöistä vettä ja 3¾ kuppia jauhoja. Sido pari perunaa pilkottuna harsoon ja pane harso taikinaan. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.

Päivä 2:
Älä tee mitään. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.

Päivä 3: 
Älä tee mitään. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.

Päivä 4:
Lisää 1 kuppi kädenlämpöistä vettä ja 1 kuppi jauhoja. Sekoita hyvin. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.

Periaatteessa injeraa voi tehdä tässä vaiheessakin, mutta se ei ole yhtä hyvän makuista kuin myöhemmin.

Päivä 5, 6, 7, 8, 9:
Älä tee mitään. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla. Taikinaa ei tarvitse sekoittaa. 

Päivä 10: 
Säännölliset juuren "ruokkimiset" alkaa. Ruokkimiset tulee toistaa 3 kertaa päivässä, jotta saadaan paras tulos. Tiheän ruokkimisen avulla injeraan tulee paljon "silmiä" (ain) = injerassa olevia kuplia. 

Poista harso ja perunat taikinasta. Sekoita taikina hyvin. Ota 2 kuppia taikinaa erilleen, loput voi heittää pois. Pane taikina puhtaaseen astiaan. 

1# Lisää:
1 kuppi kädenlämpöistä vettä
¼ kuppi jauhoja

Sekoita hyvin. Pane kansi astian päälle ja anna seistä seuraavaan ruokkimiseen.

2# Lisää:
2 kuppia kädenlämpöistä vettä
½ kuppia jauhoja.

Sekoita hyvin. Pane kansi astian päälle ja anna seistä seuraavaan ruokkimiseen.

3#:
Ennen kolmatta ruokkimista ota 2 kuppia taikinaa erilleen. Heitä loput pois. Aloita ruokkimiset alusta. Eli 1 kuppi kädenlämpöistä vettä ja 1 ¼ jauhoja. Jokaiselle ruokkimiskerralle annos tuplataan, joten poisheittämällä ylimääräinen taikina saadaan sopivan kokoinen juuri. Muutoin jauhoja kuluu todella paljon. 

Toista 1# ja 2# ruokkimisia, jonka jälkeen siis ota erilleen 2 kuppia taikinaa ja jatka ruokkimisia 1#... jne..

Päivä 11, 12, 13, 14, 15:
Jatka ruokkimisia kolme kertaa päivässä. Juuri voi olla valmis 15 päivän kohdalla, mutta itsellä meni 21 päivää vahvan juuren aikaansaamiseksi. Voit kokeilla injeran tekemistä: jos injeraan tulee paljon kuplia, on taikina valmis. Jos ei, jatka ruokkimisia.

Päivä 15 -> :
Jos pidät taikinaa pöydällä, se vaatii säännöllisiä ruokkimisia. Kun juuri on tarpeeksi vahva, voit laittaa sen jääkaappiin, kunhan muistat ruokkia sitä kerran viikossa. Muutoin se kuolee. Ota taikina pois jääkaapista 1-3 tuntia ennen ruokkimista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi. 

Juuren voi tehdä tavallisista vehnäjauhoista. 
Juuren muuttaminen teff- tai riisijauho-juureksi tapahtuu ruokkimisten yhteydessä:
Käytä teff- tai riisijauhoja 2-3 ruokkimisen yhteydessä. Näin suurin osa taikinan jauhoista on teff- tai riisijauhoja. 

No comments:

Post a Comment