INJERA JUURI / INJERA STARTER
Päivä 1:
Sekoita 4 kuppia (1 kuppi = 2,5dl) kädenlämpöistä vettä ja 3¾ kuppia jauhoja. Sido pari perunaa pilkottuna harsoon ja pane harso taikinaan. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.
Päivä 2:
Älä tee mitään. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.
Päivä 3:
Älä tee mitään. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.
Päivä 4:
Lisää 1 kuppi kädenlämpöistä vettä ja 1 kuppi jauhoja. Sekoita hyvin. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla.
Periaatteessa injeraa voi tehdä tässä vaiheessakin, mutta se ei ole yhtä hyvän makuista kuin myöhemmin.
Päivä 5, 6, 7, 8, 9:
Älä tee mitään. Anna taikinan seistä pöydällä kannen alla. Taikinaa ei tarvitse sekoittaa.
Päivä 10:
Säännölliset juuren "ruokkimiset" alkaa. Ruokkimiset tulee toistaa 3 kertaa päivässä, jotta saadaan paras tulos. Tiheän ruokkimisen avulla injeraan tulee paljon "silmiä" (ain) = injerassa olevia kuplia.
Poista harso ja perunat taikinasta. Sekoita taikina hyvin. Ota 2 kuppia taikinaa erilleen, loput voi heittää pois. Pane taikina puhtaaseen astiaan.
1# Lisää:
1 kuppi kädenlämpöistä vettä
1 ¼ kuppi jauhoja
Sekoita hyvin. Pane kansi astian päälle ja anna seistä seuraavaan ruokkimiseen.
2# Lisää:
2 kuppia kädenlämpöistä vettä
2 ½ kuppia jauhoja.
Sekoita hyvin. Pane kansi astian päälle ja anna seistä seuraavaan ruokkimiseen.
3#:
Ennen kolmatta ruokkimista ota 2 kuppia taikinaa erilleen. Heitä loput pois. Aloita ruokkimiset alusta. Eli 1 kuppi kädenlämpöistä vettä ja 1 ¼ jauhoja. Jokaiselle ruokkimiskerralle annos tuplataan, joten poisheittämällä ylimääräinen taikina saadaan sopivan kokoinen juuri. Muutoin jauhoja kuluu todella paljon.
Toista 1# ja 2# ruokkimisia, jonka jälkeen siis ota erilleen 2 kuppia taikinaa ja jatka ruokkimisia 1#... jne..
Päivä 11, 12, 13, 14, 15:
Jatka ruokkimisia kolme kertaa päivässä. Juuri voi olla valmis 15 päivän kohdalla, mutta itsellä meni 21 päivää vahvan juuren aikaansaamiseksi. Voit kokeilla injeran tekemistä: jos injeraan tulee paljon kuplia, on taikina valmis. Jos ei, jatka ruokkimisia.
Päivä 15 -> :
Jos pidät taikinaa pöydällä, se vaatii säännöllisiä ruokkimisia. Kun juuri on tarpeeksi vahva, voit laittaa sen jääkaappiin, kunhan muistat ruokkia sitä kerran viikossa. Muutoin se kuolee. Ota taikina pois jääkaapista 1-3 tuntia ennen ruokkimista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi.
Juuren voi tehdä tavallisista vehnäjauhoista.
Juuren muuttaminen teff- tai riisijauho-juureksi tapahtuu ruokkimisten yhteydessä:
Käytä teff- tai riisijauhoja 2-3 ruokkimisen yhteydessä. Näin suurin osa taikinan jauhoista on teff- tai riisijauhoja.
ALKUPERÄINEN OHJE: http://burakaeyae.blogspot.com/2006/11/injera-perfect-starter-finally-achieved.html (english instructions!!)
No comments:
Post a Comment