Friday, November 12, 2010

Ethiopian food


First attempt to make Ethiopian injera and doro wot.

Etiopialaisen keittiön tyypillisimpiä ruokalajeja ovat maultaan tulisesta mietoon vaihtelevat kasvis- ja liharuoat. Lautasen ja aterimien virkaa perinteisessä etiopialaisessa keittiössä toimittaa injera-leipä. Injera on etiopialaisten kansallisruokana toimiva hapan ja huokoinen lätty, jota syödään erinäisten kasvis- ja lihakastikkeiden kaverina. Injeran ohella suosituimpia ruokia ovat wot-lihapata, johon kuuluu yleensä naudan, kanan, lampaan tai vuohen lihaa.

INJERA  እንጀራ 
20-22 kpl

Injera tehdään Teff-kasvin jauhoista. Teff-jauhoja saa muun muassa Stockmannilta: 750 g pussi maksaa noin 10 euroa eli ovat kalliita.
25 g hiivaa
6 dl haaleaa vettä
1 l siivilöityjä moniviljajauhoja
½ l vehnäjauhoja
1 dl riisijauhoja

4-5 dl kylmää vettä
3-4 dl kiehuvan kuumaa vettä

Päivä 1:
1.   Liuota hiiva veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi.
2.   Peitä taikina huolellisesti ja anna levätä 24-72 tuntia.

Päivä 2 tai 3:
1.   Lisää 4-5 dl kylmää vettä ja sekoita hyvin.
2.   Lisää 3-4 dl kiehuvan kuumaa vettä ja sekoita löysäksi taikinaksi.
3.   Peitä kannella ja anna seistä vähintään kaksi tuntia huoneenlämmössä.

Paistaminen:
1.   Lämmitä pannu. Paista injerat mahdollisimman voimakkaalla lämmöllä.
2.   Sekoita taikina huolellisesti. Tämän jälkeen taikinaa tulee sekoittaa niin vähän kuin mahdollista.
3.   Kaada taikinaa ympäri pannua, kunnes se peittää pannun pohjan tasaisena ohuena kerroksena.
4.   Paista 30sek-1min, kunnes lähes koko pinta on täynnä ”silmiä”. Injera paistetaan ilman rasvaa ja vain yhdeltä puolelta.
5.   Anna injerojen jäähtyä ennen kuin pinoat ne päällekkäin.
Vinkkejä:
  • injeraa voidaan säilyttää huoneenlämmössä 3-4 päivää, jääkaapissa säilyy pidempäänkin
  • sopii pakastettavaksi
  • tavallisin ongelma on se, ettei saada ”silmiä” syntymään, lisää taikinaan pari teelusikallista leivinjauhetta ja paista injerat 10-15 kuluttua
 (Gennet Awalom, Mausteista makua 2007)


DORO WOT  ዶሮ ወጥ

4 annosta

750g broilerin suikaleita
1 tl suolaa
1 sitruunan mehu
3 sipulia
2 rkl voita
2 rkl tomaattipyreetä
2-3 tl berbere-maustetahnaa
3 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
4 kovaksi keitettyä munaa

1. Kuullota sipulit pannulla.
2. Lisää tomaattipyree ja berbere. Laimenna vedellä.
3. Lisää broilerisuikaleet. Keitä kannen alla 30-40 min.
4. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla.
5. Kuori munat, tee valkuaiseen matalia viiltoja, niin että kastike pääsee munan sisään.
6. Keitä vielä 5 min
(MTV3, Makuja)